Založ si blog

Je Abdrušin pomocník sľúbený Kristom?

Ako je to s tým, že Biblia hovorí o duchu ako o ‚pomocníkovi‘, ‚utešiteľovi‘ alebo ‚obhajcovi‘ a používa v tejto súvislosti zámeno ‚on‘? Nebol by to presvedčivý dôkaz, že duch je skutočne osoba? Zvážte: V Jánovi 16:7, 8, 13 autorizovaná verzia cituje Ježiša, ktorý hovorí: “Ak neodídem, Tešiteľ [parakletos] k vám nepríde; ale ak odídem, pošlem ho k vám. A keď príde, bude karhať svet. . . keď príde on, Duch pravdy, uvedie vás do všetkej pravdy.“ V súvislosti s týmto úryvkom Nová Katolícka Encyclopedia (Zv. 13, s. 575, 576) poznamenáva: 

“Tak jasne vidí svätý Ján v Duchu človeka, ktorý zaujíma Kristovo miesto v Cirkvi, že používa mužské zámeno [e·keiʹnos] vo vzťahu k Duchu, aj keď [pneuma, duch] je stredného rodu (16.8, 13-16). Preto je zrejmé, že svätý Ján myslel na Ducha Svätého ako na osobu, ktorá je odlišná od Otca a Syna a ktorá je spolu s osláveným Synom a Otcom prítomná a pôsobí vo veriacich (14,16; 15,26). ; 16.7).

Použil však Ján skutočne mužské zámeno napriek strednému rodu slova „duch“? Bolo jeho zámerom ukázať, že duch je skutočne osoba? Prečo si ešte raz neprečítate vyššie uvedený citát z Jána 16. kapitoly? Čo je predchodcom zámena „on“? Nie je to slovo „Utešovateľ“? Áno, a takto preložené grécke slovo je parakletos a je mužského rodu. Ján teda v tejto pasáži správne použil mužské zámená, pretože si to vyžadovalo gramatické použitie.

Ján však nepoužil mužské zámená, keď predchodcom bolo v skutočnosti zámeno stredného rodu, pneuma (duch). To možno ľahko vidieť z čítaní doslovných prekladov, ako je ten od Rotherhama. V Jánovi 14:16, 17 Rotherham vykladá Ježišove slová takto: „Poprosím Otca a dá vám iného obhajcu [parakletos], aby bol s vami večne, — Duch [pneuma] pravdy, ktorého svet nemôže prijať, pretože ho nevidí, ani ho nepozná. Ale vy to spoznávate; lebo to zostáva u vás a je vo vás.“ 

Všimnite si, že zámeno je mužského rodu („on“), keď je predchodcom podstatné meno mužského rodu parakle·tos, ale stredného rodu („to“), keď je predchodcom stredné podstatné meno pneuma. Táto skutočnosť je v prekladoch Biblie často zamlčiavaná, pretože zámená stredného rodu sú nahradené zámenami mužského rodu. Poznámka pod čiarou v The New American Bible k Jánovi 14:17 pripúšťa:

“Grécke slovo pre ‚Duch‘ je stredného rodu, a zatiaľ čo v angličtine používame osobné zámená („on“, „jeho“, „jeho“), väčšina gréckych MSS [rukopisov] využívajú „to“, streného rodu! Môžeme teda vidieť, že trinitariáni poukazujú na osobné zámená, keď sa zdá, že podporujú ich názor, ale ignorujú ich, keď nie. 

Pozorné preskúmanie pasáží používaných trinitariánmi však odhaľuje, že Jánovo použitie zámien – stredného aj mužského rodu – je vecou gramatiky, a preto nepodporuje ich tvrdenie, že duch je osoba, ‚tretia osoba‘ trojjediného Boha! Takže nielen väčšina biblických pasáží, ale celé Písmo sa zhodujú v tom, že Boží duch je ‚nie niekto‘, ale ‘niečo‘! Jednoduché, ale pozorné čítanie Písma objasňuje, že Boží duch je skutočne jeho neviditeľnou činnou silou!

Obsahuje Starý Zákon mystické pravdy?

20.04.2024

Mylná predstava, napríklad podľa kabalistov je, že Tóra alebo Mojžišovský Zákon obsahuje skryté posolstvá Stvoriteľa vesmíru a všetkého života v ňom. Skutočnosť je diametrálne iná, podľa inšpirovaných slov samého Mojžiša, ktorý zaznamenal Tóru, a uviedol, že jej posolstvo je jasné a prístupné všetkým, nie je skryté v nejakom mystickom kóde: “Tieto [...]

Vedúci zbor Strážnej Veže nepozná hanbu!

18.04.2024

Uplynuli štyri roky, odkedy sa pandémia rozpútala ako zásterka na napumpovanie biliónov do finančného systému, ktorý vybuchol v septembri 2019. Potom už vyvinuté vakcíny boli uvedené na trh v roku 2021. Možno jednoznačne povedať, že vakcíny, čo Strážna Veža bezvýhradne podporila, nie sú ani bezpečné, ani účinné. A nielenže tieto injekcie nezabránili infekcii alebo [...]

Kto je protiobrazom neverného Izraela!

11.04.2024

V knihe pod názvom Čisté Uctievanie, vydanej spoločnosťou Strážna Veža v roku 2018, na strane 174 v rámčeku pod názvom Bol neverný Jeruzalem predobrazom takzvaného kresťanstva, sa medzi iným uvádza toto vysvetlenie ohľadne starovekého neverného Jeruzaléma v porovnaní s dnešným celosvetovým Kresťanstvom: “V minulosti sa v našich publikáciách tvrdilo, že odpadlícky [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

istrazca

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 83
Celková čítanosť: 120238x
Priemerná čítanosť článkov: 1449x

Autor blogu

Kategórie