Založ si blog

Kognitívna disonancia o našom živote!

Kognitívna disonancia je teória sociálnej psychológie. Disonanciou nazývajú ľudskú reakciu na nepríjemné aj nové informácie či skúsenosti protirečiace predchádzajúcej predstave a vedomosti. Tento nesúlad vyvoláva nepríjemný pocit napätia a následne túžbu po jeho znížení alebo odstránení. 

Je to ale nevedomá reakcia mysle na rozpory medzi postojmi (vedomosťami, vierou, správaním) a skutočným stavom veci. Dochádza tak aj preto, lebo ľudia majú vrodenú tendenciu konať v súlade so svojimi postojmi. Podľa Aronsona byť „čestný a úprimný“ zostáva súčasťou vnímania seba samého (tzv. Self-konceptu).

“Nech konajú dobro, nech sú bohatí v dobrých skutkoch, štedrí a ochotní deliť sa. A tak si budú zhromažďovať poklad – dobrý základ do budúcnosti, aby sa mohli chopiť skutočného života.” – 1 Timotejovi 6:18, 19.

Symbolizmus v biblickej knihe Zjavenie

26.03.2024

Už na samom začiatku inšpirovanej biblickej knihe Zjavenie apoštol Ježiša Krista, Ján, informoval členov duchovného Izraela týmito významnými slovami, aby nebol dôvod na neporozumenie významu poslednej knihy Biblie: “Toto je zjavenie, ktoré dal Boh Ježišovi Kristovi, aby ukázal svojim otrokom, čo sa má zakrátko stať. A Ježiš poslal svojho anjela, prostredníctvom [...]

JHVH – Všemohúci, Vševediaci, Večný Boh

20.03.2024

Meno Stvoriteľa vesmíru a všetkého života v ňom, podľa hebrejčiny, je písané štyrmi spoluhláskami, JHVH alebo aj YHWH, a vyslovené ako Jehova alebo Jahve, podľa rozličných prekladov Biblie. Podľa jedného slovníka meno Božie, Jehova alebo Jahwe je definované týmto spôsobom: “(Jehova) [príčinná forma, nedokonalý stav, hebr. sloveso ha·wahʹ (stať sa); čo [...]

Dnešné odpadlíctvo vedúceho zboru SV!

25.02.2024

Súčasné udalosti, oznámenia vedúceho zboru Strážnej Veže nás priviedli k rozhodnutiu, že nemôžeme podporiť to, čo považujeme za odpadnutie od pravého uctievania, ako je opísané v Biblii Ježišom Kristom a ako sa toho kresťania v prvom storočí stránili! Dokonca aj biblické princípy, ako boli vyučované a publikované pred COVID 19, sú bez komentára alebo tiež bez [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

istrazca

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 79
Celková čítanosť: 112736x
Priemerná čítanosť článkov: 1427x

Autor blogu

Kategórie