Poviem Vám Božie Sväté Tajomstvo – 3

23. júla 2023, istrazca, Biblia život

GRÉCKE slovo mystérion je v Preklade nového sveta Svätých písiem preložené 25-krát ako „sväté tajomstvo“ a 3-krát ako „tajomstvo“. Tajomstvo označené ako sväté musí byť naozaj dôležité! Každý, kto mal výsadu dozvedieť sa takéto tajomstvo, by sa mal cítiť vysoko poctený, lebo bol považovaný za hodného mať spoločné tajomstvo so Zvrchovaným Bohom vesmíru.

V Novom Zákone to znamená také, ktorý môže byť oznámené iba Božským zjavením, lebo presahuje prirodzenú ľudskú schopnosť chápania, a je oznámený takým spôsobom a v takom čase, ako to určil Boh, a iba tým ľuďom, ktorí sú osvietení Jeho Duchom. V bežnom zmysle tajomstvo naznačuje zadržanie poznania; jeho biblický význam je zjavená pravda. 

Preto sa s týmto slovom spájajú predovšetkým výrazy oznámené, zjavené, odhalené, kázané, pochopené, rozširované. Najznámejšie je Zjavenie apoštola Jána, ktoré mu bolo dané koncom prvého storočia nášho letopočtu v čase keď bol väzňom na ostrove Patmos a ktoré sa vzťahuje na  prorocky Pánov deň, ktorý sa volá v Starom Zákone deň Jehovu Boha:

“Pod vplyvom ducha som sa dostal do Pánovho dňa a počul som za sebou silný hlas, ktorý znel ako zvuk trúbky, ktorý hovoril: ‚Čo vidíš, napíš do zvitku a pošli siedmim zborom: Efezu, Smyrny, Pergamu, Tyatíry, Sárd, Filadelfie, Laodicey’.“ – Zjavenie 1: 10, 11. Tento Pánov deň je dlhý tri a pol roka, presne ako čas, kde Ježiš Kristus ako pomazaný alebo Kristus oznámil židom dobrú správu o Božom Kráľovstve až do svojej mučeníckej smrti v roku 33 n.l.!