Poviem Vám Božie Sväté Tajomstvo! – 2

16. júla 2023, istrazca, Biblia

“Stal som sa služobníkom zboru na váš úžitok, tak ako ma poveril Boh, aby som naplno zvestoval Božie slovo, sväté tajomstvo, ktoré bolo celý čas ukryté pred svetom i pred minulými generáciami. Ale teraz bolo zjavené jeho svätým. Boh im chcel dať spoznať toto sväté tajomstvo, slávne bohatstvo, ktoré sa oznamuje národom. Týmto tajomstvom je, že Kristus je spojený s vami, a teda máte nádej, že budete oslávení s ním.“ – Kolosanom 1:25, 26.

Aké Božie sväté tajomstvo ‚bolo celý čas ukryté pred svetom i pred minulými generáciami‘, podľa inšpirovaných slov apoštola Pavla? Vzťahuje sa na prvé biblické proroctvo, ktoré Jehovah Boh vyslovil už v záhrade Edén, hneď po vzbure Satana Diabla, Adama a Evy neúposlúchnutím zákazu Stvoriteľa, Jehovu Boha nejesť len z jedného stromu záhrady, zo ‚stromu poznania dobrého a zlého’, pod trestom smrti alebo ukončenia ich životov!

“Vtedy Boh Jehova povedal hadovi: ‚Pretože si to urobil, budeš prekliaty medzi všetkými zvieratami, domácimi aj divými. Budeš sa plaziť po bruchu a žrať prach po všetky dni svojho života. A ja položím nepriateľstvo medzi teba a ženu a medzi tvoje potomstvo a jej potomstvo. Ono ti rozmliaždi hlavu a ty mu zraníš pätu‘.“ – 1. Mojžišova 3:15. Identita ženy a jej potomstva bolo Božie sväté tajomstvo až do príchodu Ježiša Krista.

Apoštol Pavol sčasti vysvetlil toto Božie sväté tajomstvo vo svojom inšpirovanom liste zboru Galatským: “Tie (Abrahámove) ženy znamenajú dve zmluvy. Prvá zmluva, ktorá bola uzavretá na vrchu Sinaj, je ako Hagar, rodí deti do otroctva. Hagar predstavuje Sinaj, vrch v Arábii, a zodpovedá terajšiemu Jeruzalemu, lebo ten je so svojimi deťmi v otroctve. Ale Jeruzalem hore je slobodný a on je našou matkou.” – Galatským 4:24-26.