Dávať duchovný pokrm v pravý čas!

1. mája 2023, istrazca, Biblia

“Kto je ten verný a rozvážny otrok, ktorého jeho pán ustanovil nad svojím služobníctvom, aby mu dával pokrm v pravý čas? Ten otrok bude šťastný, ak jeho pán pri svojom príchode zistí, že to robí. Hovorím vám, ustanoví ho nad celým svojím majetkom.” – Matúš 24:45-47.

Dať im mäso v primeranom čase, alebo aj dať im správne jedlo. V paralelnej pasáži Lukáša 12:42, toto slovo znamená aj „odmerka alebo pevná porcia jedla alebo múky“. Prirovnanie nám prináša jednu funkciu Kristovho služobníka. Lenže má dodávať ľuďom duchovný pokrm, ktorý potrebujú na udržanie svojho duchovného života. Môže to byť „duchovné mlieko“ z 1. Petra 2:2, Hebrejom 5:12. 1. Korinťanom 3:2!

Alebo to môže byť ‚silné mäso‘ alebo ‚pevné jedlo‘. Existuje umenie duchovnej dietetiky, ktorá si vyžaduje takt a rozlišovanie, ako aj vernosť. Múdry sluha sa bude snažiť objaviť nielen správny druh jedla, ale aj ten správny čas na jeho podávanie. Zjavná paralela sa objavuje v bežnom výklade ‚správne rozdeľovať slovo pravdy‘ (2. Timotejovi 2:15)!

Je zaužívaná norma jedla tak, že na začiatku dňa sú raňajky, potom obed a až na konci dňa je večera. Nepodáva sa večera na raňajky a slabé jedlo na večeru! Podobne je to aj s duchovným pokrmom, podľa biblického princípu: “Preto keď už máme za sebou to základné učenie o Kristovi, usilovne spejme k zrelosti!” – Hebrejom 6:1-3.

Verný a rozvážny otrok Ježiša Krista bude ustanovený až po jeho druhom príchode, keď Pán preskúma duchovnú situáciu vo svojom Kresťanskom zbore pomazaných, a i vynesie rozsudok! No potom zlý otrok, ktorý si neplnil svoju úlohu verne, bude vyhodený do tmy zatratenia, lenže Verný Rozvážny Otrok bude vymenovaný nad všetkým jeho majetkom!