Sú zodpovední za hriechy svojich vodcov!

17. marca 2023, istrazca, Biblia

Sú Jehovovi svedkovia zodpovední za hriechy svojich vodcov, konkrétne za hriechy samotného Vedúceho Zboru a samej spoločnosti Strážna Veža? Aby sme dospeli k správnej biblickej odpovedi, konkrétne či sme zodpovední za hriechy našich vodcov, uvažujme o nasledujúcich inšpirovaných biblických veršoch z knihy Skutky apoštolov, napísanej pod inšpiráciou lekárom Lukášom:

“Tohto muža, ktorý vám bol vydaný v súlade s Božím stanoveným zámerom a poznaním budúcich vecí, ste rukami zločincov pribili na kôl a usmrtili.” – Skutky 2_23. “Keď to počuli, bodlo ich pri srdci a povedali Petrovi a ostatným apoštolom: „Bratia, čo máme robiť?“ Peter im povedal: „Robte pokánie a nech sa každý z vás dá pokrstiť v mene Ježiša Krista, aby vám boli odpustené hriechy, a dostanete dar svätého ducha.” – Skutky 2:37, 38.

Z vyššie uvedených veršov Písma je zrejmé, že Peter obvinil CELÝ NÁROD Izraela s hriechom vraždy Ježiš Krista! Väčšina študentov Biblie však vie, že to boli hlavne farizeji a náboženskí vodcovia, ktorí vlastne spôsobil smrť Ježiša a nie obyvatelia Izraela. Prečo to teda apoštol Peter tak povedal obyvateľom Jruzaléma a v skutku členom celého národa?

V skutočnosti apoštol Peter mohol obviniť celý izraelský národ za tento hriech kvôli tomu, čo sa nazýva ‚komunitná vina‘. Toto je niečo, čo sa židovský národ naučil prostredníctvom Božieho zákona k jeho ľuďom. Skvelý príklad ‚komunitnej viny’ vo Svätom Písme je pre nás znázornený v Zjavení 18:4, kde Boh vyhlasuje, že všetci členovia jeho národa musia vyjsť y Veľkého Babylonu:

A počul som iný hlas z neba, ktorý volal: „Vyjdite z neho (z Balylonu Veľkého), ľud môj, aby ste aj vy neniesli vinu za jeho hriechy a aby vás nepostihol rovnaký trest. Lebo jeho hriechy sa nahromadili až po nebo a Boh si spomenul na jeho zlé skutky.” – Zjavenie 18:4, 5.