Ako môžem nájsť pravé náboženstvo?

7. januára 2023, istrazca, Biblia život

Na znázornenie toho, ako rozoznať ľudí, ktorí majú pravé náboženstvo, od tých, ktorí ho nemajú, Biblia uvádza toto: „Poznáte ich podľa ovocia. Nikdy sa predsa neoberá hrozno z tŕnia alebo figy z bodľačia.“ (Matúš 7:16) Len tak ako môžeme rozoznať vinič od tŕnia podľa plodov, aj pravé náboženstvo môžeme od falošného rozoznať podľa „ovocia“, čiže podľa charakteristických čŕt.

Pozrime sa len na jednu črtu pravého náboženstva, na jeho učenie. Pravé náboženstvo zakladá svoje učenie na Biblii, a nie na ľudských filozofiách. (Ján 4:24; 17:17) To sa týka aj učenia o duši, ale zároceň i o nádeji na večný život v raji na zemi. (Žalm 37:29; Izaiáš 35:5, 6; Ezechiel 18:4) Ale preto pravé náboženstvo sa vyznačuje aj tým, že sa nezdráha odhaľovať náboženské lži. (Matúš 15:9; 23:27, 28)

Ale musíme si uvedomiť, že pravé náboženstvo nemusí byť práve to, ktoré nám najviac vyhovuje! Pretože existuje riziko, že si človek vyberie náboženstvo len podľa toho, či mu osobne vyhovuje! Biblia predpovedala čas, keď si ľudia len budú „zhromažďovať učiteľov podľa svojich žiadostí, aby im šteklili uši“, teda aby im hovorili presne to, čo chcú počuť. (2. Timotejovi 4:3

Biblia nás ale povzbudzuje, aby sme konali inak a vybrali si náboženstvo, ktoré je „čisté a nepoškvrnené zo stanoviska nášho Boha a Otca“, hoci by aj bolo nepopulárne. (Jakub 1:27; Ján 15:18, 19). V histórii od začiatku stvorenia Adama a Evy nájdeme uctievateľov pravého Boha, po páde Adama, ktorí sa vyznačovali “nepatrnosťou” (Abdiáš 1:2).